Paradontose

Parodontose (parodontitis) - Hvad er paradontose?

Parodontose (kaldes også parodontitis) er betændelse i tandkødet som nedbryder knoglen omkring tænderne.
Fremskreden parodontose medfører derfor ofte løse tænder, som i værste fald må fjernes. Herudover kan parodontose være årsag til dårlig ånde, blødende tandkød, smerter samt tandbylder.

 Hvem får paradontose?

Parodontose er en meget udbredt sygdom, der rammer op mod 80 % af alle danskere på et tidspunkt i deres liv. Det er ofte personer over 40, men også yngre mennesker risikerer at blive ramt af parodontose. Jo tidligere man rammes af parodontose, des mere alvorligt er angrebet som regel.

 Hvordan opdager man paradontose?

Vi undersøger altid for begyndende parodontose under de regelmæssige eftersyn. Da parodontose oftest udvikles langsomt over en årrække, er de regelmæssige eftersyn vigtige, så en tidlig forebyggende indsats kan sættes ind. Har man først fået konstateret parodontose er det som regel nødvendigt med 2-4 kontrolbesøg om året for at sikre at parodontosen ikke spredes yderligere.

Kan paradontose helbredes?

Der er gode muligheder for at helbrede parodontose, hvis den opdages på et tidligt stadie og tandlægens anvisninger i god mundhygiejne følges. Din tandlæge vil derfor altid instruere dig i børsteteknik, så tænderne holdes fri for belægninger, samt korrekt brug af tandtråd, tandstikker, mellemrumstandbørster mm.

Rygning øger risikoen for paradontose

Rygning øger drastisk risikoen for parodontose, da blodgennemstrømning i tandkødet forringes. Når blødningerne bliver mindre, forsvinder også et af de typiske tegn på parodontose, hvilket gør det vanskeligt selv at konstatere sygdommen.

Lavt immunforsvar, diabetes & sukkersyge

Patienter med et lavt immunforsvar eller med sukkersyge har en øget risiko for at udvikle parodontose.
Parodontosen øger forekomsten af bakterier hvilket risikerer at påvirke sukkersygen. Det er derfor særligt vigtigt for patienter med diabetes at gå til regelmæssig kontrol og behandling af deres parodontose.

 - Site by lasbas--; - valid xhtml- valid css-